Szeretet

Sokan azt gondolják, hogy a szeretet csupán egy érzés, de valójában többről van szó. Cselekvőképes helyzetekről és arról, hogy a megfelelő helyen és időben képesek legyünk arra is, hogy meghúzzuk a határokat. Maga a szeretet tehát inkább egy tudatos cselekvés eredménye, mellékhatása. Amikor egyre jobban kiismerjük a másik embert, szép lassan el is kényelmesedhetünk a kapcsolatunkban. Gondolj bele, hogy az udvarlás során szinte bármire képesek vagyunk, a csillagokat is lehozzuk az égről, ám idővel természetesnek vesszük, hogy a másik ember mellettünk van. Ilyenkor már kevesebb energiát fektetünk egy kapcsolatba.

Éppen ezért a szeretet nemcsak egy érzést, hanem egyfajta lojalitást, elköteleződést is magában rejt. Maga a cselekvő szeretet pedig segít megteremteni és betartani az önállósághoz szükséges egyéni határokat is. Ha nehéz idők jönnek, akkor is érdemes a helyes döntés mellett letenni a voksot, mely többek között biztonsággal jutalmazza meg azokat, akik nem a könnyebb utat választják, kilépve a kapcsolatból. Tehát az embert próbáló időszakban is érdemes kitartani társunk mellett és a megoldást együtt megtalálni. Amikor nincs meg a kellő biztonságérzet, akkor sokan úgy gondolhatják, hogy könnyen elhagyhatják őket, ha nem felelnek meg a másik fél elvárásainak. A folyamatos, túlzott teljesítés iránti késztetés szintén hatalmas akadályokat szülhet.

Maga a kitartás és a bizalom tehát változásokat hoz létre életünkben és ennek folyománya lesz az áhított biztonság. Ha szeretnénk hosszú távra tervezni párkapcsolatunkban, akkor törekednünk kell arra, hogy megoldjuk a problémáinkat és ne tegyük a másik felet és önmagunkat boldogtalanná.

Ismerje meg párkapcsolati szakértőnket Kozma Anitát!

Küldjön üzenetet