Szakítás

Aki kilép egy párkapcsolatból, az a jövőbe tekintve keresi a boldogságát, aki marad, az rendszerint keresi a magyarázatot, hogy mi is vezethetett a szakításig. Miként lehet eldönteni, hogy kilépjünk egy kapcsolatból, vagy benne maradjunk?

Végzetes lehet az összeköltözés

Egy párkapcsolatban az együttélésnél jönnek elő a különbségek, ekkor csúcsosodnak ki a problémák, azonban az első akadálynál ne a szakítás mellett döntsünk, hanem nézzük meg, hogyan lehetne jobbá tenni párkapcsolatunkat. A párkapcsolatért tenni kell, ahhoz, hogy működjön, cselekedni kell. A szeretet a cselekvő törődést jelenti. A problémát mindenki tudja, azonban problémát megoldani csak kevesen. A legnagyobb feladat, kihívás a probléma megoldása. A párkapcsolatot ketten teszik tönkre, mindenkinek fele-fele arányban van felelőssége. Ha úgy érezzük ez a kapcsolat több rosszat ad, mint jót, minden erőnkkel azon voltunk, hogy megjavítsuk, azonban ez nem megy, nem tudunk közös nevezőre jutni, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogy benne maradjunk-e vagy sem.

Korrekt szakítás, létezik ilyen?

A nyílt és tiszta kommunikáció szakítás esetén (is) elengedhetetlen. Beszéljünk az érzéseinkről, gondolatainkról, mi az oka annak, hogy a szakítás mellett döntöttünk. Konkretizálni kell az elképzeléseket, ki, mikor hova költözik, ha vannak gyerekek, akkor a velük kapcsolatos teendőket is beszéljük át.

Szakítás fázisai

Akivel szakítottak, neki mindig nehezebb. Tulajdonképpen egy gyászfolyamaton megy keresztül, ami először elutasítás formájában jelentkezik, később átalakul haraggá, szomorúsággá, végül elfogadja a szakítás tényét és tovább tud lépni. Segítség lehet ebben a fájdalmas gyászidőszakban, ha magunkra koncentrálunk, célokat állítunk magunk elé. Olyan tevékenységeket végzünk, amelyekre már régóta vágytunk, de időhiány miatt eddig nem tudtuk megvalósítani.

Fontos, hogy gyászoljuk meg a szakítást, ne teherként cipeljük magunkkal, mert ez a későbbiekben kihatással lehet a következő párkapcsolatunk sikerességére. A szakítás utáni fájdalmas érzést nem lehet kikerülni, meg kell gyászolni, fel kell dolgozni, szembe kell nézni a hibáinkkal, a csalódottság érzésével, hogy tovább tudjunk lépni.

Ismerje meg párkapcsolati szakértőnket Kozma Anitát!

Küldjön üzenetet