A boldog házasság titka

Elkötelezettség

Mit jelent?

A sikeres házaspárok nem ideiglenes kapcsolatnak tekintik a házasságukat. Ha felmerül egy nehézség, igyekeznek megoldani, nem pedig ürügynek tekintik, hogy véget vessenek a házasságuknak. Ha a házastársak elkötelezettek egymás iránt, biztonságban érzik magukat. Mindketten bíznak abban, hogy a másik értékesnek tartja a házasságukat.

Miért fontos?

Az elkötelezettség létfontosságú a házasságban. Ám előfordulhat, hogy a gyakori viták miatt az elkötelezettség inkább kelepcének tűnik, mintsem menedéknek. Így a "míg a halál el nem választ" fogadalom csupán rideg jogi szöveggé, egy szerződéssé válik a házastársak számára, és azt kívánják, hogy bárcsak lennének benne kiskapuk. Talán nem vetnek véget a házasságnak szó szerint, de lehet, hogy mégis "elhagyják" a társukat, például úgy, hogy fagyos csendbe burkolódznak, amikor komoly kérdéseket kellene megbeszélniük.

Próbálja ki: A következő kérdések alapján mérje fel, hogy mennyire van elkötelezve házastársa iránt.

Amikor valamilyen vita támad, előfordul, hogy azt kívánom, bárcsak ne házasodtunk volna össze?

Szoktam álmodozni arról, hogy nem a házastársammal vagyok, hanem valaki mással?

Megesik, hogy azt mondom a házastársamnak, hogy "elhagylak", vagy hogy "keresek valakit, aki szeret"?

Tűzzön ki egy célt. Gondolja át, mit tehetne, hogy megerősítse magában az elkötelezettség érzését. (Néhány ötlet: Időnként írjon pár sort a házastársának, tegye ki a fényképét a munkahelyén, vagy mindennap hívja fel a munkahelyéről.)

Mondja el az ötleteit a házastársának, és kérdezze meg, hogy neki mi esne a legjobban.