Az önismeret és önbizalom megszerzése

Az önismeret egy hosszú és következetes küzdelemmel járó belső folyamat eredménye. Meg kell tanulni kapcsolatba lépni önmagunkkal! Merni kell szembenézni tulajdonságainkkal, cselekedeteinkkel. Ez rendszeres belső párbeszédet igényel. "Őszinte voltál? Hű voltál önmagadhoz? Tényleg ezt akartad mondani, csinálni, vagy már megint gyáva voltál, tele megfelelési kényszerrel? Konfliktuskerülő voltál, vagy egyenes? Azt tetted, amire testeddel, lelkeddel, szellemeddel vágytál, vagy megint csak sodródtál? "

A legtöbb amit tehetünk : a törekvés maga. Persze, rengeteg hibát követünk el, de ez nagyszerű, hiszen ezek jellemzik pillanatnyi fejlődési állomásunkat, ráadásul ezekből tanulhatunk. Ne cipeljük magunkkal hosszan az önvádaskodást, a megbánás és felismerés után bocsássunk meg magunknak, különben a saját energiánkat faljuk föl, amiket sokkal jobb dolgokra is használhatunk! Mindenesetre fontos elszámolni magunkkal!

Nagyon izgalmas korban élünk, ahol előtérbe került az önismeret. Szüleink, nagyszüleink megadott séma szerint éltek, a társadalom keskeny mezsgyébe szorította az elvárásokat, milyennek kell, illik lennie egy rendes férfinek, nőnek, férjnek, feleségnek, s milyen legyen az ő viszonyuk. Bizonyos szempontból ez nagyon kényelmes is volt, nem kellett gondolkodni azon, hogy "Ki is vagyok valójában?", hiszen meg volt adva, beléjük volt nevelve, hogy ilyennek kell lenni.

Mára ezek a férfi-,nő-és kapcsolatmodellek lejártak, széthullóban vannak. Ez a kor elhozta nekünk azokat a tudásokat, melyek segítenek felismerni nekünk, hogy kik is vagyunk valójában.

Az önismeret elmélyítésére, az önbizalom megszerzésére, önmagunk alapos megismerésére számtalan nagyszerű módszer van, és ha valaki nyitott, úgyis megtalálja, sőt bevonzza a neki megfelelőt. A lényeg megint csak a törekvés, a keresés.

Dolgozz azon, hogy meglásd saját értékeidet, hiszen minden emberben rengeteg érték van. Szeresd, tiszteld magad ezért! Töltődj azzal, ami erőt ad, merd kényeztetni magad. Szakíts időt arra, amikor magaddal vagy! Légy önző, hogy aztán adhass!

Légy bátor, hogy ne akarjál megfelelni, mert valójában csak egyfajta hűség létezik: az önmagadhoz való hűség, hiszen minden más hűség csak ebből fakadhat! Merd élvezni az életedet, mert aki görcsös és keserű az se önmagának, se másnak nem tud adni. Olvass, barátkozz, villanyozd fel szexuális életedet!

Bocsáss meg magadnak a tévedéseiért, de számolj is el magaddal, leszűrve a tapasztalatokat. Tarts önvizsgálatot, tanulj meg egyedül lenni, elmélyülni. Merd meglátni a vágyaidat, és elindulni a megvalósítás útján, ami nyilván majd rengeteg próbatétel elé fog állítani. Ne akarj megfelelni, hidd el, így is nagyszerű vagy. És legfőképpen: légy őszinte! Tudom, ez is nagy felelősséget igényel, hiszen érezni kell meddig tart a tapintatosság. A tapintatosság bizonyos helyzetekben arról is szól, hogy félsz attól, a másik nem tudja feldolgozni az igazságot.

De hát ő is ettől fejlődik, Buddha is megmondta: "Küzdelem és szenvedés nélkül nincs fejlődés"

Amennyiben kétségeid vannak vagy nincs kivel megosztani érzéseidet fordulj hozzám bizalommal!

Ismerje meg párkapcsolati szakértőnket Kozma Anitát!

Küldjön üzenetet