Az aggodalmak, félelmek leküzdése

Sok esetben félelem, aggodalom áll a történések ferdítésének hátterében. Ez a tény nem jelent kifogást a hazugság ténye alól, de mindenképpen bonyolulttá teszi a kialakult helyzetet.
Sokan félnek egyebek mellett attól, hogy:

- felismerjék saját vágyaikat, szükségleteiket, érzéseiket
- őszintén kitárulkozzanak párjuk előtt
- igazán közel engedjék magukhoz, beavassák az életükbe a párjukat
- társuk elítéli majd őket amennyiben felszínre kerül valamilyen hibájuk, nem szokványos szokásuk

Ahhoz, hogy valaki teljes valójában őszinte tudjon lenni nélkülözhetetlen a saját önmagában lévő akadályok leküzdése.

Pár tipp, amelyek elősegítik az őszinteség légkörének megteremtését:

  1. Legyünk nyitottak, tegyük lehetővé párunknak, hogy kérdezzen. Ne vegyük rossz néven, ha kérdések merülnek fel benne, ha szeretne tisztán látni bizonyos helyzetekben, vagy magyarázatot vár kérdéseire. Ne vessük a szemére, hogy miért nem képes bízni bennünk, kerüljük az önvédelmi reakciókat a támadást.
  2. Biztosítsuk arról párunkat, hogy nem büntetjük az őszinteségéét. Ez nem azt jelenti, hogy a tettek nem vonnak maguk után következményeket, de párunk megalázása, vele való tiszteletlen viselkedés nem tartozhat közéjük.
  3. Amennyiben úgy érezzük párunk nem őszinte velünk, tudassuk vele. A sértődöttség, bizonytalanság nem vezet jóra, tisztázzuk a kérdéses helyzeteket.
  4. Vállaljunk felelősséget saját életünkben az őszinteség hiányáért, és a háttérben húzódó félelmeinkért. A problémákra megoldást kell keresni.
  5. Segítsünk egymásnak, hogy kigyógyuljunk azokból a félelmekből, amelyek az őszinteség hiányának a hátterében állnak. Ha például attól tart párunk, hogy magára marad, biztosítsuk afelől, hogy semmiképpen sem hagyjuk el.

"Az az ember válik magányossá, aki hagyja, hogy félelmei legyőzzék. És mi vár arra, aki legyőzi a félelmeit? Nyugalom. Béke. Mosoly. Büszkeség. Tartás. Gerinc. Ezt fogja elérni az, aki meri megmérettetni önmagát."
Csernus Imre

Amennyiben kétségeid vannak vagy nincs kivel megosztani érzéseidet fordulj hozzám bizalommal!

Ismerje meg párkapcsolati szakértőnket Kozma Anitát!

Küldjön üzenetet