A boldog házasság titka

Tisztelet

Mit jelent?

Minden családban vannak nézeteltérések, azokban is, amelyekben jól mennek a dolgok, és azokban is, amelyekben nem. De a sikeres családokban a családtagok kerülik a maró gúnyt, a sértegetést és a becsmérlő beszéd más formáit. Úgy bánnak egymással, ahogy szeretnék, hogy velük bánjanak.

Miért fontos?

Ami a párkapcsolatok szempontjából különösen fontos, az egyfelől a megbecsülés, másfelől pedig az elismerés: a másik képességeinek vagy teljesítményének az értékelése. Azt is mondhatnánk, hogy míg szeretni valakit annyi, mint jót akarni neki, addig tisztelni azt jelenti, hogy elismerjük, hogy képes önálló döntéseket hozni a saját jóllétével kapcsolatban.

Próbálja ki: A következő kérdések alapján mérje fel, hogy milyen mértékben nyilvánul meg a tisztelet a családjában:

Gyakran érnek véget azzal a nézeteltérések a családomban, hogy valamelyikünk kiviharzik a szobából?

Szoktam sértő kifejezéseket használni, amikor a házastársammal vagy a gyermekeimmel beszélek, például azt, hogy "ostoba" vagy "idióta"?

Olyan légkörben nevelkedtem, amelyre jellemző volt a becsmérlő beszéd?

Tűzzön ki egy célt. Gondolja át, mit tehetne azért, hogy tisztelettudó legyen a beszéde. (Ötlet: Ahelyett, hogy vádaskodna, inkább mondja el az érzéseit. Például ne azt mondja, hogy "te mindig . . . ", hanem inkább azt, hogy "fáj, amikor . . . ".)

Mondja el házastársának, hogy mit tűzött ki célul. Három hónap múlva beszéljék meg, hogy milyen előrehaladást értek el.