Konfliktusok

Többféle konfliktus létezik, amelyek rendezései különböző megoldásokat igényelnek. Sok házaspár a probléma megoldása helyett arról vitatkozik, hogy kettőjük közül kinek van igaza. Számos érvvel, indokkal tudják védelmezni igazukat, még abban az esetben is ha indifferens ügyről van szó.

A konfliktusoknak különböző okai vannak:
- A pár eltérő értékei
- A pár egyik tagja sérelmet okozott társának
- Információ átadási problémák
- A pár különböző szükségletei és érdekei

A pár eltérő értékei:
Az eltérő értékek akkor vezetnek konfliktushoz, ha a saját értékeiket, értékrendszerüket rá akarják a másik félre erőltetni, és nem mutatnak megértést a másik értékrendszere iránt.
Egymás értékeivel nem lehet vitatkozni, semmi értelme azt mondani, hogy "az én értékeim fontosabbak, mint a tieid", a jövőben neked ne legyen fontos, amit jelenleg értéknek tartasz. Nem megoldás a saját értékekről való lemondás. A konfliktus megoldására akkor van esély ebben az esetben, ha az értékek tiszteletben tartása mellett, azok mögé nézünk.

A pár egyik tagja sérelmet okozott társának
Amennyiben az egyik fél sérelmet okozott párjának, ami számtalan dolog lehet (pl.: kritizálás, dühkitörés, hazugság, önzés stb..) döntő kérdés, hogy a megbántott fél hogyan áll a problémához.
Beszéljünk a problémáról, ne söpörjük a szőnyeg alá. Mondjuk el, hogy cselekedeteivel milyen érzéseket okozott, beszéljük a fájdalmunkról. Fontos, hogy ketten egy csapatot alkotva küzdjenek a probléma ellen. Amennyiben párunk elismerte vétkét és képesek vagyunk a megbocsájtásra, fogadjuk el bocsánatkérését és biztosítsuk elfogadásunk felől.
Lássuk be, hogy mi sem vagyunk tökéletesek, próbáljuk meg beleélni magunkat párunk helyzetébe.

Információ átadási problémák
Konfliktus forrása lehet ha a pár egyik tagjának nincs elegendő információja az adott problémáról. Másik konfliktus forrás lehet az információk forrása.
Gyakran előfordul, hogy eltérően értelmezzük ugyanazokat az információkat. A nyílt, tiszta kommunikáció elengedhetetlen ezen konfliktusok elkerüléséhez.

"Cogito ergo sum - Gondolkodom tehát vagyok"
Descartes

Amennyiben kétségeid vannak vagy nincs kivel megosztani érzéseidet fordulj hozzám bizalommal!


Ismerje meg párkapcsolati szakértőnket Kozma Anitát!

Küldjön üzenetet