Párkapcsolati krízis: eltávolodás,elhidegülés


Ez a párkapcsolatok néma gyilkosa - Ne hagyd, hogy a ti szerelmetekkel is ez történjen

Hiába találod meg azt az embert, aki a legjobban passzol hozzád, és akit mindennél jobban tudsz szeretni, ha nem veszed észre, hogy elindultatok az eltávolodás útján.

"Hol voltál ilyen sokáig?"

A kapcsolat elején természetesnek vesszük, hogy boldogok vagyunk és jól működik a párkapcsolatunk. Egy férfi valószínűleg természetesnek veszi, hogy a nő megteremti és fenntartja az otthon melegét, elvégzi a házimunkákat, főz, bevásárol és még sorolhatnánk. A nőnek is ugyanilyen elképzelései vannak, a férfi a családfenntartó, elvégzi a ház körüli munkákat. Ezen felül jelen vannak a neveltetésből származó elvárások.
Egy dologról azonban elfeledkezünk, mégpedig működtetni a párkapcsolatunkat. Szép lassan beleesünk a szürke hétköznapok körforgásába. Csak úgy eltelnek a hétköznapok, sőt a hétvégék is, hogy csupán a szükséges elintéznivalókra koncentrálunk, egymásra azonban nem.

Sok esetben rossz megoldási módot választunk annak érdekében, hogy több figyelmet, több szeretet, kedvességet kapjunk párunktól. Ingerlékennyé és kritikussá válunk, a negatív cselekedetekre koncentrálunk, érzelmileg eltávolodunk egymástól, nem közelítünk párunk felé se testileg, se lelkileg. Helyette a számonkérés kerül előtérbe: "Hol voltál ilyen sokáig?" vagy "Miért nem vetted fel a telefont?" Elkeseredett igyekezetünkben efféle negatív kimenetelű kérdéseket, visszahúzódó viselkedést mutatunk párunk irányába, hogy partnerünk észrevegye, hogy valami nem stimmel és szeretettel forduljon hozzánk a probléma megoldásának érdekében.

Nem tudjuk, mire van szüksége a másiknak

Igen, ezeknek a vitáknak sok esetben figyelemfelkeltő oka van, és a célja az, hogy a párunk észrevegye: "hahó én is itt vagyok, foglalkozz velem is".Ha a párok nem közlik egymással, hogy mit szeretnének, és eközben folyamatosan kritizálják egymást, nem csoda, hogy eltávolodnak, elhidegülnek egymástól. A párkapcsolati eltávolodáson tudatos odafigyeléssel lehet segíteni. A pároknak fel kell vállalni az igényeit, vágyait és ezt közölni kell a partnerrel. Sajnos a párok nem tudják, hogy mire van a másiknak szüksége. Ha meg akarjuk egymást érteni egyértelmű kommunikációra van szükség. Amennyiben partnerünk közli velünk igényét, azt ugyanolyan nagyra kell értékelni mint a sajátunkat. Ne söpörjük a szőnyeg alá a problémákat, törekedjünk azok megoldására.
A szavakat kövessék tettek is. Ha valamivel nem értünk egyet arról beszéljünk (ne vitázzunk), és keressük meg a megoldást. Amennyiben több időt szeretnénk a párunkkal tölteni, mondjuk el neki, szervezzünk közös programokat. A problémák nem szűnnek meg azonnal, bármire legyen is szükség változáshoz, vegyünk részt benne aktívan és legyünk türelmesek, kitartóak.
Az eltávolodás sem egyik napról a másik napra alakult ki, így ahhoz, hogy újra egymáshoz találjunk, több idő kell.

Ismerje meg párkapcsolati szakértőnket Kozma Anitát!

Küldjön üzenetet