Veszélyes lehet, ha a nő fizetése magasabb, mint a férfié

Veszélyes lehet a bérkülönbség?

Manapság több olyan párkapcsolattal találkozhatunk, amikor a nő többet keres, mint a férfi. Azokban az esetekben amikor kis mértékű a jövedelmek közötti különbség általában nem szokott problémát jelenteni. Azonban ha az eltérés számottevő veszélyes lehet a párkapcsolat jövőjére nézve.
Az okokat az evolúciós örökségünkben kell keresni, ahol a férfi mint családfenntartó, a nő pedig az otthon melegének a megteremtője. A hagyományos nemi szerepek erősen élnek még napjainkban is, ezeknek a felborulása mindkét felet rosszul érintheti.

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának vizsgálata szerint azokban a kapcsolatokban a legboldogabbak az emberek, ahol mindketten ugyanazt gondolják a nemi szerepekről - bármi is legyen a felállás. Ha az értékrendek hasonlóak akkor a nők javára vonatkozó fizetéskülönbségek nem okoznak problémát a párkapcsolatban.
Azonban ha az értrendekben különbségek vannak problémák léphetnek fel: A férfi ebben a kialakult szerepkörben elbizonytalanodhat, csökkenhet az önértékelése, míg a nők nyomasztó érzéssel szembesülhetnek, a párkapcsolat dinamikájában változás lép fel.


Mi a megoldás?

Megoldás lehet, hogy közösen kezeljük a kettőnk fizetését, a nagyobb kiadásokat beszéljük meg egymással. Ne hozzuk a másikat kínos helyzetbe, olyan szituációba, melyek túllépik anyagi lehetőségeit. Kommunikáljunk egymással, beszéljünk a pénzügyekről.
Tisztázzuk a céljainkat, mi az a közös cél amit el szeretnénk érni: lakás vásárlás, autó cseréje, gyerekek iskolázása stb...? A közös célok segítenek abban, hogy mindenki ki tudja venni a részét a cél megvalósítása érdekében, így kevésbé zavaró, hogy a többet keres a nő. Amennyiben a konfliktusok megszaporodnak a kapcsolatban gondoljuk át, hogy mi lehet az oka, ezután beszéljünk arról hogyan kezeljük a nézeteltéréseket, írjunk konkrét példát ennek megvalósítására.
Ne merüljünk el egymás hibáztatásában fókuszáljunk a megoldásra közösen. Erősítsük a kapcsolat pozitív oldalait: Mit szeretünk leginkább a párunkban? Idézzünk fel pozitív élményeket, amikor boldogságban, harmóniában voltunk egymással. Igyekezzünk olyan helyzeteket kialakítani ahol ismételten lehetőség van ezeknek a pozitív emlékeknek megélésére.

Ismerje meg párkapcsolati szakértőnket Kozma Anitát!

Küldjön üzenetet